Header Search
Saga of the Swamp Thing – serierecension av Linda

Saga of the Swamp Thing – serierecension av Linda

Skrivet den : 18 Aug 2016

En gång fick jag frågan om jag kunde rekommendera något som kunde kombinera skräck och romantik på samma sätt som sker i Saga of the Swamp Thing. Kombinationen av romantik och skräck samt att efterforskningar gav vid handen att många kvinnor tycktes uppskatta serien gjorde mig väldigt nyfiken på den. De första två albumen bokstavligen plöjdes igenom i rask takt, mycket på grund av det är ett sådant driv i första volymen som gör att man vill läsa vidare på en gång och det blir bara än bättre i andra volymen. Nu kanske det låter som om jag har avslutat hela serien men så är det inte, volym 5 står näst på tur att plocka upp. Inte för att det har blivit sämre, utan för att Saga of the Swamp Thing känns som ett säkert kort att ta fram när inget annat lockar.

Alan Moores version av The Swamp Thing lyckas just med att kombinera skräck och romantik på ett oväntat och vackert sätt men serien tar även upp frågeställningar om gott och ont, vad det innebär att vara människa etcetera. Skräckmomenten är det övergripande, där det övernaturliga letar sig fram och ställer till förtret av olika slag men som även kräver att de konfronteras på skilda sätt. Redan i första kapitlet så måste Träskmannen i egen hög person måste hitta sig själv och redan här så sätter Moore nivån genom att han så skickligt lyckas med att på samma gång både introducera som dekonstruera The Swamp Thing.

Teckningarna och speciellt färgläggningen avslöjar att detta är ett album med några år på nacken, då det är rätt grälla färger rakt igenom. Jag gillar verkligen hur de har inkorporerat titeln på kapitlet i bilden, även om det i exemplet ovan är ett undantag med tanke på hur mycket den är fristående från övriga bilder. Även placeringen av rutorna och läsordningen, här uppifrån och ned, är ett annorlunda drag som fungerar väldigt bra i och med att blicken automatiskt följer med då rutorna smalnar av. Små detaljer som gör detta till en intressant och mycket läsvärd serie.

/Linda

Tags: , ,


Kategori: Aktuellt, Recensioner